Agressie tegen leerkrachten is ontoelaatbaar

Door Vera Celis op 12 januari 2018, over deze onderwerpen: Lerarenloopbaan, Lerarenopleiding

Het aantal agressiegevallen tegen leerkrachten is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit een recent rapport van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI). Terwijl in 2015 nog 47 gevallen van geweld werd gemeld, lag dat cijfer in 2016 al bij 81 incidenten. Als we focussen op de cijfers, dan zien we dat 58 leerkrachten werden aangevallen door leerlingen, 11 door familieleden van leerlingen en 12 door buitenstaanders.

De drempel om een geweldincident effectief te melden, ligt voor veel leerkrachten en scholen nog erg hoog. Bovendien worden incidenten van agressie waarbij geen lichamelijk letsel wordt vastgesteld, niet opgenomen in de cijfers. Vermoedelijk ligt het aantal gevallen van geweld in de realiteit dus nog een stuk hoger.

Vera Celis kaartte op 11 januari het probleem aan bij de minister van Onderwijs in het Vlaams Parlement. Ze riep de minister op om het probleem aan te pakken op verschillende fronten: een preventiebeleid in elke school, klasmanagement in de lerarenopleiding en natuurlijk een sterke betrokkenheid van de ouders.

Herbekijk hieronder het debat in de commissie Onderwijs:

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is