Archief voor Onderwijs groot succes!

Door Vera Celis op 20 juli 2018, over deze onderwerpen: ICT-beleid op school

Met een collectie van meer dan 14.000 film- en audiofragmenten heeft de beeldbank ‘Archief voor Onderwijs’ van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) een bijzondere rijke bron aan educatief materiaal die leerkrachten kunnen gebruiken om hun lespraktijk te versterken. Deze enorme collectie kwam tot stand dankzij de werking van VIAA en het uitgebreide audiovisueel archief van de VRT. De beeldbank, die in januari 2016 werd gelanceerd, kende sindsdien een enorme evolutie.

Maar het werk is nog niet af. Via talrijke koppelingen met andere platformen, zoals Smartschool of de website Cultuurkuur.be, kan het bereik van deze beeldbank nog verder worden verspreid. Zo werkte men met Rudi Vranckx van VRT in het kader van zijn televisiereeks ‘IS in het vizier’ in het voorjaar van 2017 drie lesklare collecties uit om het programma toegankelijk te maken voor de klaspraktijk. Hiervoor werd exclusief beeldmateriaal opgenomen met Rudi Vranckx voor Het Archief voor Onderwijs, wat leerkrachten ertoe aanzette een account op het platform aan te maken.

De mogelijkheden zijn dus nog niet helemaal uitgeput. Het Archief voor Onderwijs heeft vandaag in het secundair onderwijs zeer goed zijn ingang gevonden. In het lager onderwijs is er nog wat groeimarge. Ook in het volwassenenonderwijs zijn er nog veel opportuniteiten voor het gebruik van audiovisueel materiaal tijdens de lessen, zeker voor de cursussen NT2 voor anderstaligen en inburgeraars. De cijfers zijn alleszins bijzonder positief: in haar antwoord op een parlementaire vraag van Vera Celis, gaf de minister aan dat het Archief voor Onderwijs in het eerste deel van 2017 ongeveer 1.000 bezoeken per dag kon registreren. Vandaag de dag kan het platform reeds 2.000 bezoeken registreren en is het aantal gebruikers opgelopen tot 50.000.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is