Innovatiecampus levert 1.000 jobs op in Geel

Door Vera Celis op 30 mei 2017, over deze onderwerpen: Kracht van Verandering in Geel

Gazet van Antwerpen, 30 mei 2017, pagina 14 door Hans Otten

Met de Innovatie-campus ontwikkelt zich naast de Geelse Ringlaan een zone voor hoogtechnologische bedrijven en spin-offs, goed voor meer dan duizend jobs.

In de hoek tussen de Westelijke Ring, Kleinhoefstraat en Poiel ontwikkelt zich de volgende jaren de Innovatiecampus van 20 hectare voor innovatieve en hoogtechnologische bedrijven. De Kempen waren van oudsher rijk aan oude industrie als glas- of munitiefabrieken, sectoren die één voor één verdwijnen. Daarom zetten de Kempense overheden sinds enkele jaren resoluut in op de kenniseconomie. Dat vertaalde zich bijna tien jaar geleden in een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan voor een innovatiepark in Geel. Dat plan krijgt nu gestalte met de campus. Die moet op termijn uitgroeien tot een bedrijvenpark tjokvol kennisinnovatie met meer dan duizend werknemers.

Samenwerking met scholen

“Uit ervaring weten we dat die prognoses redelijk accuraat zijn. In de praktijk zijn het er soms nog meer”, zegt Katleen Mertens van IOK. “Er kunnen

zich op de site zowel bestaande bedrijven als nieuwe spin-offs vestigen, maar voorwaarde is dat ze innovatief en hoogtechnologisch zijn. Het is ook de bedoeling dat er een win-winsituatie ontstaat met de onderwijs-instellingen.” Dat zijn de hogeschool Thomas More en universiteitscampus KULeuven, samen met het trainingscentrum Bemt (HIK Stichting), intercommunale IOK, ondernemersplatform Voka en stad Geel zijn het niet alleen directe buren, maar ook de partners achter de site.

“Spin-offs kunnen niet alleen komen van de zeshonderd studenten in de ingenieursopleiding van KULeuven, maar denk ook aan de professionele bachelors die zich bij Thomas More bezighouden met vernieuwing in orthopedie, insectenteelt, algenkweek of slimme robotica”, zegt de Geelse burgemeester Vera Celis (N-VA). “Als een student daar verder in wil gaan en een ondernemingsplan heeft, moet die in ons innovatiepark zijn ideeën kunnen ontwikkelen. Maar met grote chemische bedrijven en SCK hebben we ook heel specifieke knowhow in de regio. Het is mijn overtuiging dat het hier één plus één is drie kan worden.”

Toch duurt het mogelijk tien tot twintig jaar voor het volledige park is ingevuld. De partners ondertekenden maandag pas de samenwerking, de verdere ontwikkeling kan nu voorbereid worden. Toch zijn er al wel belangrijke stappen gezet. Het opleidingscentrum van Bemt wordt het kloppende hart van de Innovatiecampus, die intussen al een parking voor 127 voertuigen bezit en met Belcotel zijn eerste gebruiker rijk is. Deze firma in duurzame oplossingen in verwarming, ventilatie, koeling en sanitair is een voorbeeld van wat de toekomst biedt: zijn Willis Building is dankzij zonnepanelen en ondiepe geothermie qua energie volledig onafhankelijk. Bovendien is gedelegeerd bestuurder Jan Vangeel zelf oud-leerling van de naburige onderwijsinstellingen, net als het gros van het management en medewerkers.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is