Eerste kandidaten behalen diploma in het buitenland

Door Vera Celis op 7 april 2017, over deze onderwerpen: Volwassenenonderwijs

Met 5 waren ze, de eerste kandidaten die sinds maart 2016 deelgenomen hebben aan examens bij de Examencommissie in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) opvroeg bij onderwijsminister Crevits.

Begin 2016 ondertekenden namelijk vier partners (de Examencommissie, Flanders Investment & Trade (FIT), het Departement internationaal Vlaanderen (DiV) en Buitenlandse Zaken (BZ) een overeenkomst waarbij het mogelijk werd dat Vlamingen die voor lange tijd in het buitenland verblijven, kunnen deelnemen aan de examens van de examencommissie. De Examencommissie kan drie soorten examens organiseren in het buitenland: mondelinge examens, schriftelijke examens en digitale examens. Praktijkexamens moeten afgelegd worden in België. Er is zelfs een zeer eigentijds kantje wat betreft de mondelinge examens: deze verlopen namelijk via Skype.

Als een kandidaat van de Examencommissie aangeeft dat hij examens wil afleggen vanuit het buitenland, dan onderzoekt de Examencommissie de opties. De Examencommissie neemt contact op met het buitenlands kantoor van DiV in het land waar de kandidaat verblijft. Als er geen plaatselijk kantoor is, dan neemt de Examencommissie contact op met de hoofdzetel van FIT in Brussel. Als FIT geen kantoor heeft op de gewenste locatie, dan wordt er contact opgenomen met het consulaat of de ambassade. De 5 kandidaten legden hun examens af in de kantoren van Flanders Investment & Trade in de Verenigde Staten, Spanje en Dubai.  

Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) is tevreden dat ook Vlamingen in het buitenland nog hun kansen behouden om hun kansen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt te verhogen via een diploma van de Examencommissie.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is