Eerste resultaten lerarenstage.be zijn veelbelovend

Door Vera Celis op 1 december 2017, over deze onderwerpen: Lerarenopleiding

Een kwalitatieve en leerrijke stage is een onmisbaar onderdeel van de opleiding tot leraar. Via een degelijke stage in de schoolomgeving kunnen studenten in contact komen verschillende facetten van het lerarenberoep. Het geeft hen ook de mogelijkheid om de noodzakelijke vaardigheden op te doen die men enkel kan verwerven in praktische werksituaties, zoals het bijwonen van oudercontacten en klassenraden.

Om de vraag van studenten naar stageplaatsen beter te matchen met het aanbod van scholen, besloot de minister van Onderwijs vorig jaar om een subsidie toe te kennen aan de vzw Vlaanderenbreed Stageregistratiesysteem voor de creatie van ‘lerarenstage.be’. De applicatie zorgt ervoor dat lerarenopleidingen stageaanvragen kunnen versturen en dat secundaire scholen deze aanvragen kunnen aanvaarden of weigeren. In het voorjaar van 2017 werd de webapplicatie getest en vervolgens officieel gelanceerd.

Recent stelde Vlaams volksvertegenwoordiger een schriftelijke vraag aan minister van Onderwijs Hilde Crevits over het gebruik van deze webapplicatie. De voorlopige resultaten zijn veelbelovend: reeds 607 scholen van het secundair onderwijs hebben zich geregistreerd op het platform. Overigens zijn ook alle lerarenopleidingen van de CVO, hogescholen en universiteiten aangesloten. De applicatie zorgde er op 15 oktober 2017 voor dat deelnemende instellingen secundair onderwijs 8486 stage-aanvragen hadden ontvangen.

Vera Celis is tevreden met de resultaten en hoopt dat de inspanningen worden verdergezet om meer scholen te stimuleren om in te stappen in het systeem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is