Horeca-opleidingen minder populair

Door Vera Celis op 1 juni 2018, over deze onderwerpen: Volwassenenonderwijs

Het aantal cursisten dat een opleiding volgt binnen het studiegebied Horeca van het volwassenenonderwijs, is in de laatste vier jaar licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Het volwassenenonderwijs biedt met ruim negentien opleidingen een brede waaier aan mogelijkheden binnen het studiegebied ‘horeca’. Afgestudeerde cursisten hebben met hun certificaat een grote troef op de arbeidsmarkt. De vraag naar personeelsleden binnen de sector is immers groot: zo kon in 2016 slechts een fractie van de 3000 openstaande vacatures in de horeca ingevuld worden. Ook in de jaarlijkse lijst van knelpuntberoepen van VDAB zien we een grote vraag naar keukenpersoneel, zoals chef-kok, hulpkok, barman en kelner. De relevantie van deze opleidingen aan de centra voor volwassenenonderwijs is dan ook groot om aan de grote vraag op de arbeidsmarkt te voldoen.

De evolutie van het aantal cursisten is echter niet voldoende om de grote vraag van de horeca te kunnen voldoen:  terwijl er in het refertejaar 2013-2014 nog 12 472 cursisten een horeca-opleiding hebben gevolgd, was dat aantal in 2017-2018 gezakt tot 10 939. Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) pleit daarom voor goede samenwerkingen tussen het volwassenenonderwijs, de VDAB en de horecasector om potentiële kandidaten toe te leiden naar een kwalitatieve horecaopleiding in het volwassenenonderwijs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is