Meer tienermoeders maken gebruik van tijdelijk onderwijs aan huis

Door Vera Celis op 10 augustus 2018

Tienermoeders maken steeds meer gebruik van hun recht op ‘tijdelijk onderwijs aan huis’ of Bednet tijdens hun zwangerschap. Dat blijkt uit cijfers die volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Hilde Crevits. Het parlementslid is tevreden met de toename, maar geeft aan dat er nog veel werk aan de winkel is om meer rechthebbende meisjes aan te zetten om van hun recht op onderwijs gebruik te maken.

Dankzij synchroon internetonderwijs (SIO) en het systeem van 'tijdelijk onderwijs aan huis' (TOAH), kunnen we aan langdurig zieke leerlingen de mogelijkheid bieden om tijdens hun afwezigheid hun recht op onderwijs te blijven opnemen. Sinds 2014 hebben leerplichtige zwangere meisjes het recht op zwangerschapsverlof gedurende één week voor de vermoedelijke bevalling en negen weken na de effectieve bevalling. Tijdens deze periode heeft een grote groep tienermoeders, afhankelijk van hun situatie of opleiding, ook de mogelijkheid om TOAH en synchroon internetonderwijs te volgen.

Afgelopen schooljaar (2017-2018) maakten 18 van de 66 rechthebbende meisjes gebruik van het systeem van ‘tijdelijk onderwijs aan huis’ (TOAH). Dat is meer dan de 13 van de 78 rechthebbende meisjes die er vorig jaar gebruik van maakten. VZW Bednet ondersteunde in het schooljaar 2017-2018 11 tienermoeders, hetgeen exact hetzelfde aantal is als het schooljaar voordien. Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) is tevreden dat het aantal naar omhoog gaat, maar vindt dat er nog meer mag ingezet worden om de mogelijkheid te promoten onder tienermeisjes. “Nog teveel tienermeisjes zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheid of ze worden te weinig gestimuleerd om dit recht op te nemen”, reageert het parlementslid.

De minister heeft in de laatste jaren een reeks van maatregelen genomen om de mogelijkheid beter bekend te maken bij tienermeisjes. Zo worden scholen tijdens de jaarlijkse verificatie meer attent gemaakt op het recht op TOAH bij zieke leerlingen of jonge moeders die met bevallingsverlof zijn. Ook Bednet neemt maatregelen om hun bekendheid bij scholen te verhogen. Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) hoopt dat deze maatregelen in de toekomst nog worden uitgebreid en opgevoerd, want ook onderwijs is ontzettend belangrijk voor tienermoeders: “Dankzij TOAH en Bednet kunnen ook tienermoeders hun kansen bewaren op een diploma secundair onderwijs, wat een noodzakelijke troef is op de arbeidsmarkt”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is