Ons volwassenenonderwijs bereidt zich voor op de digitale toekomst

Door Vera Celis op 27 oktober 2017, over deze onderwerpen: ICT-beleid op school, Volwassenenonderwijs

Ons volwassenenonderwijs bezit een bijzonder sterke traditie op het vlak van ICT-opleidingen. Van kennismakingslessen rond het gebruik van tablets tot professionele opleidingen rond programmeren en coderen: zowel jongvolwassenen als senioren vinden vandaag hun gading in de het brede en laagdrempelig aanbod van onze centra.
 
Enkele jaren geleden kwam men echter tot de vaststelling dat deze opleidingen aan een grondige vernieuwing toe waren. Zo waren de doelstellingen en inhouden van de opleidingen verouderd en kwamen ze niet meer overeen met de huidige digitale verwachtingen van onze samenleving en de arbeidsmarkt.

In 2015 gaf ook de onderwijsinspectie toe dat er dringend nood was aan vernieuwde opleidingsprofielen binnen de ICT-opleidingen. In het schooljaar 2014-2015 werden daarom nieuwe opleidingsprofielen ICT opgemaakt aan de hand van het referentiekader ‘Digcomp: A Framework for Developing and Understanding digital competence in Europe (2013)’. Deze nieuwe opleidingsprofielen werden van kracht op 1 september 2016. Hierbij zouden maar liefst zeven nieuwe opleidingen van start gaan.

Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) vroeg bij onderwijsminister Hilde Crevits een eerste stand van zaken over de vernieuwde IT-opleidingen. Uit haar antwoord blijkt dat 16.755 cursisten afgelopen schooljaar les volgden in een vernieuwde ICT opleiding. Populair zijn de opleidingen ‘Start To ICT’ en ‘ICT en Administratie’, maar ook de opleiding ‘ICT in een Creatieve Context’, waarbij de cursist creatief aan de slag gaat met beeld en geluid, kan rekenen op heel wat belangstelling.

Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) is tevreden met de stand van zaken. Uit de cijfers blijkt dat 92% van de centra die tijdens het schooljaar 2016-2017 ICT-opleidingen aanboden, de overgang maakten naar de nieuwe opleidingsprofielen. “Op deze manier stemt ons volwassenenonderwijs haar aanbod af op de maatschappelijke en economische noden van vandaag en de toekomst.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is