Reggae Geel is een familiefestival

Door Vera Celis op 8 augustus 2017, over deze onderwerpen: Kracht van Verandering in Geel

De politiezone Geel-Laakdal-Meerhout heeft afgelopen weekend tijdens Reggae Geel 222 drugsgebruikers en 2 dealers op de bon geslingerd. De politie zette op vraag van het parket én burgemeester Vera Celis (N-VA) ook meer manschappen in. "Reggae Geel wordt meer en meer een familiefestival. Daarom moeten we alles op alles zetten om drugs tegen te gaan."

De cellen bleven leeg bij de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout tijdens Reggae Geel. Maar toch werden er op het festival intensieve drugscontroles gehouden. En met resultaat. Waar in 2016 nog 100 druggebruikers werden betrapt, waren er dat dit jaar 222. Daarnaast werden ook nog eens twee drugdealers betrapt met minstens zo'n 85 gram weed op zak, maar ook verschillende soorten pillen zoals xtc. Ook werden veel knijpzakjes - die gebruikt om de drugs te verdelen bij de verkoop - gevonden.

De politie zette dit jaar ook vijftig manschappen in in plaats van de dertig van vorig jaar. "De verstrenging is een bewuste keuze omdat we zien dat Reggae Geel meer en meer een familiefestival wordt", zegt Vera Celis (N-VA), burgemeester in Geel. "En Reggae, dat nog altijd hét festival van Geel is en dat willen we ook zo houden. Maar het festival heeft nu eenmaal een reputatie."

75 euro boete

De bezoekers aan Reggae Geel hadden vrijdag en zaterdag de keuze. Als ze aankwamen konden ze spontaan hun drugs afgeven en in een doos achterlaten. Wie toch besloot door te gaan en eruit werd gehaald met de drugshond, had pech. De drugs mochten dan alsnog ingeleverd worden en bovendien volgde een boete van 75 euro. Hij of zij mocht dan nog wel altijd het terrein binnen. "Daarin verschillen we wel van andere festivals, waar de bezoekers dan soms van het terrein worden gezet", zegt Celis. "Zover wilde de organisator niet gaan. Nieuw dit jaar was wel de informatiestand waarbij mensen ook over het terrein wandelden om te sensibiliseren. We willen echt duidelijk maken: een 'beetje' drugs kan ook niet meer. Ik ben zelf zaterdagavond mee over het terrein gelopen met de politie. Op een bepaald moment stond er een man met een joint. Die is in beslag genomen. Er stonden wel vijf kinderen naast! Ik weet wel dat veel mensen redenen: het is 'maar' een jointje. Fout."

Geen repressie

De organisatie van Reggae Geel plaatste overal borden zoals 'say no to drugs'. Maar organisator Kris Eelen geeft toe dat het een moeilijke discussie is. "We kunnen als festivalorganisator uiteraard niet anders dan de wet te respecteren. Maar het draait bij ons in de eerste plaats om de muziek. Wat onze bezoekers daarnaast doen, is hun eigen keuze. We moeten uiteraard sensibiliseren, maar de harde repressie: daar heb ik het zo niet voor. En je moet niet naïef zijn: volledig bannen kan je het nooit. Op Reggae Geel wordt overigens niet meer of minder 'gesmoord' dan op een ander festival."

verschenen op 8 augustus 2017 in Het Laatste Nieuws, door Toon Verheijen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is