Senioren massaal naar de academie

Door Vera Celis op 11 augustus 2017, over deze onderwerpen: Deeltijds Kunstonderwijs (DKO)

Het aantal senioren dat naar de kunstacademie gaat is in 10 jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij onderwijsminister Crevits. Vooral in de studierichting ‘beeldende kunst’ is ondertussen al 10% van de totale leerlingenpopulatie boven de 60 jaar oud.  “Het deeltijds kunstonderwijs draagt op deze manier actief bij tot de cultuurparticipatie van ouderen,” reageert parlementslid Vera Celis tevreden.

‘Je bent nooit te oud om te leren’, dat is de leuze van de ruim 9558 60-plussers die vorig schooljaar  (2016-2017) les volgden aan een academie in Vlaanderen en Brussel. In het schooljaar 2007-2008 vonden nog 4391 leerlingen hun weg naar de academie, wat een stijging betekent van ruim 118%. Vooral de studierichting ‘beeldende kunst’ is populair bij leerlingen uit de oudere leeftijdscategorie: ruim 6635 of 10% van het aantal leerlingen heeft daar de gezegende leeftijd van 60 jaar bereikt. In de andere kunststromingen liggen de cijfers duidelijk wat lager: zo bevindt 3,5% van de leerlingen in de studierichting muziek en 0,8% van de studierichting ‘woord’ zich in deze leeftijdscategorie. 12 moedige Vlaamse senioren waagden zich zelfs aan de opleiding ‘Dans’.

Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis vindt de stijging een bijzonder positieve evolutie: “het is belangrijk dat de ervaren leeftijdsgroep een actieve, en in dit geval een creatieve, rol kan blijven spelen in onze maatschappij.” De toename van het aantal senioren is volgens het parlementslid te wijten aan het steeds laagdrempeligere en flexibelere aanbod van academies. Heel wat academies spelen namelijk in op de trend van actieve cultuurparticipatie van ouderen. Ze plannen ook overdag lessen en de ateliers zijn ook overdag toegankelijk. De meeste academies zijn bovendien ook vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Dit vertaalt zich ook in de hoge slaagpercentages van deze leerlingen: ruim 88% van de 60-plussers slaagt voor de examens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is