Steeds meer zieke kinderen volgen Tijdelijk Onderwijs aan Huis

Door Vera Celis op 22 oktober 2018

Het aantal langdurig zieke kinderen dat gebruik maakt van het systeem Tijdelijk Onderwijs aan Huis (TOAH), zit in de lift. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) heeft opgevraagd bij Onderwijsminister Hilde Crevits. Het parlementslid reageert tevreden op de stijging, maar stelt wel dat er nog werk aan de winkel is om nog meer kinderen en jongeren, zoals tienermoeders, te bereiken met deze maatregel.

Kinderen en jongeren die voor lange duur afwezig zijn omwille van een ongeval of chronische ziekte, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor het systeem van ‘tijdelijk onderwijs aan huis’ (TOAH). Leerlingen krijgen binnen dit kader 4 uur per week thuis les van een leerkracht die door de school wordt aangesteld waar de leerling is ingeschreven. Sinds een aantal jaren kunnen ook tienermoeders hiervoor in aanmerking komen.

Dat de maatregel populairder wordt, blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis heeft opgevraagd. 1691 chronisch en niet-chronisch zieke kinderen deden in het schooljaar 2017-2018 een beroep op TOAH, terwijl dat in het schooljaar 2016-2017 nog op 1559 leerlingen lag. Op twee schooljaren tijd is het aantal deelnemende leerlingen toegenomen met 20%, een significante stijging. Ook in het basisonderwijs wint TOAH aan populariteit. In het schooljaar 2017-2018 maakte nog 515 leerlingen gebruik van de mogelijkheid, terwijl het aantal in het schooljaar 2016-2017 nog op 414 lag. De stijging is vooral te danken aan de inspanningen vanuit de onderwijsadministratie om de maatregel bekend te maken bij ouders en scholen.

Vlaams parlementslid Vera Celis is tevreden met de jaarlijkse toename, maar meldt tegelijkertijd dat er nog veel werk is om nog meer leerlingen aan te sporen om gebruik te maken van deze maatregel. Ook tienermoeders maken nog te weinig gebruik: slechts 5 van de 29 tienermoeders volgden vorig schooljaar TOAH. Vera Celis pleit daarom om de inspanningen om ouders, scholen en tienermoeders te informeren en te stimuleren om hun recht op onderwijs op te nemen, onverkort voort te zetten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is