Vera trekt aan de alarmbel in het parlement: één op de zes leerlingen spreekt thuis geen Nederlands

Door Vera Celis op 13 oktober 2016, over deze onderwerpen: Taalbeleid en geletterdheid

Het aantal kinderen en jongeren uit het basis- en secundair onderwijs in Vlaanderen dat thuis geen Nederlands spreekt, blijft stijgen. Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Vera Celis (N-VA) tijdens de week van het Nederlands op basis van parlementaire vragen en eigen berekeningenbetreffende het schooljaar 2015-2016. De stijging doet zich zowel in de centrumsteden als in de andere Vlaamse gemeenten voor. In verschillende steden is zelfs sprake van een verdubbeling in de periode van 2008 tot het schooljaar 2015-2016. “Deze cijfers bewijzen dat maatregelen om de taalachterstand bij kinderen en jongeren bij te spijkeren broodnodig blijven” zegt Vera Celis, oud-leerkracht en lid van de commissie Onderwijs. “Hoe vroeger we daarmee beginnen en hoe grondiger we dat doen, hoe beter op de lange termijn”.

In totaal spraken vorig schooljaar (2015-2016) in Vlaanderen 17,4% van de kinderen in het basisonderwijs (kleuter en lager onderwijs) en 13% van de jongeren in het secundair onderwijs thuis geen Nederlands. “Dat  zijn de meest recente cijfers die beschikbaar zijn,” zegt Vera Celis.

Volksvertegenwoordiger  Vera Celis: “Dit is niet langer alleen maar een uitdaging voor de grote steden. Het spreekt voor zich dat het niet gemakkelijk is voor de leerling en voor de leerkracht indien de leerling thuis geen Nederlands spreekt. Zeker indien het aantal leerlingen met een andere thuistaal hoog ligt in een klas of school. Dat verkleint de onderwijskansen van deze leerlingen, met meer zittenblijven en schooluitval tot gevolg. Op termijn is dat nefast voor hun kansen in het hoger onderwijs en op de arbeidsmarkt.”

Naar aanleiding van deze cijfers stelde Vera Celis op 12 oktober 2016 een parlementaire vraag aan minister van Onderwijs in het Vlaams Parlement. Herbekijk hier de vraag van Vera en het antwoord van de minister.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is