Vlaamse leerkrachten blijven ook na 65 bij de les

Door Vera Celis op 17 december 2018, over deze onderwerpen: Leerkrachten en directies
onderwijs

Het aantal leerkrachten dat blijft lesgeven na de pensioengerechtigde leeftijd, is de laatste drie schooljaren met zestig procent gestegen. Ook zijn er steeds meer leerkrachten die na hun pensionering terugkeren naar de klas: een stijging van bijna vijftig procent. Vlaams Parlementslid Vera Celis juicht die evolutie toe: “Ervaren leerkrachten die, ondanks het feit dat ze pensioengerechtigd zijn, nog zin hebben om te werken en op deze manier hun school blijven ondersteunen met hun ervaring, moeten we alle kansen geven.” Eén leerkracht had zelfs de respectabele leeftijd van 79 jaar.

Motivatie en kracht

De cijfers zijn te verklaren door de toenemende vergrijzing, door de stijgende motivatie bij oudere leerkrachten om nog enkele jaren te blijven verder werken, maar ook door het stijgende lerarentekort. Voor Vera Celis blijft de aanwezigheid van leerkrachten boven 65 jaar een positief gegeven: “Scholen blijven zo rekenen op leerkrachten die na hun pensioengerechtigde leeftijd nog de motivatie en de kracht hebben om te blijven doorgaan, te meer omdat er in sommige regio’s vandaag al een lerarentekort bestaat dat de komende jaren wellicht zal toenemen.”

Antwerpen en Gent best vertegenwoordigd

Sinds 2009 is het voor leerkrachten en directieleden mogelijk om na hun pensioengerechtigde leeftijd verder te blijven werken in het onderwijs. De voorbije drie schooljaren maakten steeds meer leerkrachten gebruik van die mogelijkheid. De meesten van hen gaven les in het basisonderwijs. Wanneer we kijken naar de locatie, zijn zowel bij de leerkrachten die blijven doorwerken als zij die terugkeren na hun pensioen, Antwerpen en Gent het best vertegenwoordigd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is