Vredegerecht van 1 miljoen euro gaat nooit open

Door Vera Celis op 10 maart 2017, over deze onderwerpen: Kracht van Verandering in Geel

Het Laatste Nieuws, 8 maart 2017 door Jolien Boeckx

De vredegerechten in Geel, Herentals, Arendonk en Hoogstraten gaan dicht. Die in Westerlo, Mol en Turnhout blijven. Dat heeft justitieminister Koen Geens (CD&V) beslist. De gemeentebesturen reageren verbolgen. Vooral in Geel, want daar is op vraag van Justitie ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuw vredegerecht. Dat staat al twee jaar leeg.

De sluiting van de vredegerechten past binnen de hertekening van de gerechtelijke kantons. De sluiting moet ervoor zorgen dat enerzijds middelen en personeel beter ingezet kunnen worden en anderzijds er bespaard wordt op huur, onderhoud, verwarming en verbruik van water en stroom.

In totaal gaan 34 vredegerechten in Vlaanderen dicht, waarvan vier in de Kempen: Herentals, Geel, Arendonk en Hoogstraten. Dan blijven enkel nog de vestigingen in Westerlo, Mol en Turnhout bestaan. "Ik versta de criteria van de minister écht niet. Inwoners uit bijvoorbeeld Herentals of Grobbendonk zullen dan naar het vredegerecht in Westerlo moeten. Allesbehalve gemakkelijk om daar te geraken, terwijl het vredegerecht in Herentals net zo centraal in de Kempen ligt en goed bereikbaar is", zegt Vlaams parlementslid en toekomstig burgemeester van Herentals, Jan Bertels (sp.a).

"We gaan hier de minister over interpelleren, want de Kempen wordt alwéér maar eens het zwaarst getroffen. Er is geen enkel gebied waar er vier vredegerechten moeten sluiten."

Instapklaar

In Geel komt de beslissing extra zwaar aan. Daar is bij de bouw van de Ecodroom in het centrum een gloednieuw vredegerecht gebouwd. Dat moest het huidige gebouw aan de Pas vervangen. Alleen al het nieuwe vredegerecht was goed voor een investering van iets meer dan 1 miljoen euro. "Het gebouw is instapklaar, maar staat al twee jaar leeg omdat we de beslissing van de minister moesten afwachten. Nu te horen krijgen dat het gebouw helemaal niet in gebruik kan worden genomen omdat er geen vredegerecht meer al zijn in Geel, is allesbehalve fijn. Ik ben zwaar ontgoocheld. Hier zitten we nu met ons nieuw gebouw. Wij zijn hier écht niet tevreden over", reageert burgemeester Vera Celis (N-VA). "En vooral, waarom eigenlijk?", vraagt de boze burgemeester zich af. "Een duidelijk antwoord krijgen we daar niet op. Blijkbaar wil de minister niet meer investeren in nieuwbouw en wordt ons gebouw als een nieuwbouw beschouwd, terwijl het instapklaar is en gebouwd is op specifieke vraag. Hadden we dat geweten, zouden we het geld wel in iets anders geïnvesteerd hebben."

"Leg het maar uit"

De minister verkondigt bovendien dat het vredegerecht in Geel niet 'sluit', maar dat de werking naar het vredegerecht in Mol zal verhuizen. "Leg dat maar eens uit aan onze inwoners. Geel is net de hoofdstad van de Zuiderkempen, maar voor het vredegerecht moeten we naar Mol. Onbegrijpelijk", sakkert de burgemeester.

Een concrete timing voor de sluitingen is er nog niet. "Ik heb vandaag (gisteren, red.) direct een mail gestuurd naar Brussel om te vragen hoe definitief deze beslissing is. Daar hoop ik zo snel mogelijk een antwoord op te krijgen", vervolgt Vera Celis. "Als de beslissing definitief is, waar ik wel vanuit ga, zullen we moeten bekijken wat we met het nieuwe vredegerecht gaan doen. Het gebouw zal sowieso wel een invulling krijgen, want er zijn altijd verenigingen die een extra of nieuw onderkomen zoeken. Maar daarvoor is dat gebouw er niet gezet. Het is volledig gebouwd om een vredegerecht in onder te brengen." "Stel dat het toch een vredegerecht blijft, zal de Regie der Gebouwen het huren of kopen, met een voorkeur voor huren", besluit de burgemeester.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is